Wat is ACT nou eigenlijk? 

ACT staat voor Acceptance Commitment Training

 

ACT is een training waarbij je actie onderneemt (to act) om je te gedragen als de persoon die je echt graag wilt zijn. Je te ontwikkelen. Wat vind jij nou echt belangrijk? Waar sta jij voor in het leven? Hoe wil je jezelf en anderen behandelen? Het doel van de training is niet om je klachten op te lossen of te verminderen, maar om mentaal veerkrachtiger te worden. Met behulp van ACT oefeningen kun je de gevolgen van je klachten of levensvragen gaan ontdekken en accepteren.


ACT gaat over datgene wat er echt toe doet. Jouw waarden zullen je motivatie en inspiratie geven om de dingen die jij doet in het leven vorm te geven. 


ACT gaat ook over bewustzijn. Bewust jouw acties kiezen en daar dan met volle aandacht bij blijven. Zodat jij je kunt openstellen voor alle ervaringen en echt aanwezig bent bij datgene wat je doet.

Bijvoorbeeld: Je brengt meer tijd door met je gezin, vindt een andere hobby en krijgt ander werk. Je kwaliteit van leven neemt toe.

Het ACT model

ACT bestaat uit 6 stappen die in willekeurige volgorde kunnen worden uitgevoerd:

  • Acceptatie: ruimte maken voor vervelende ervaringen.
  • Defusie: afstand nemen van je gedachten.
  • Het zelf: flexibel omgaan met je zelf(beeld).
  • Hier en nu: aandacht voor het hier en nu.
  • Waarden: stilstaan bij wat je echt belangrijk vindt.
  • Toegewijd handelen: investeren in je waarden.

 

Het doel van ACT is om van een fysiek of mentaal probleem tot een flexibele manier van denken te komen, door middel van bovenstaande 6 stappen.

In het kort zorgt ACT voor meer flexibiliteit; het vergroten van jouw vermogen om bewust en door waarden geleid te handelen (Harris 2020).